Oma tili

Himos Epic MTB kokoaa yhteen maastopyöräilyn parhaat puolet

Minkälainen kisa on Himos Epic MTB? Avataanpa asiaa kertomalla ensin eri kisatyypeistä ja sitten Himos Epicin ominaisuuksista.

MTB Marathon

Maastopyörämarathonissa ajetaan sarjasta riippuen n.30km tai 60km pituinen lähtö. Marathonrata sisältää kaikkia maastopyöräilyn elementtejä painottuen kuitenkin kestävyyden mittaamiseen nopeilla, helpoilla poljettavilla osuuksilla. Sopivin pyörä on jäykkäperäinen tai n.100mm joustava täysjousto.

Maastopyöräendurokilpailu

Maastopyöräendurossa kilpaillaan enemmän ajotaidolla, ajamäkipainotteisilla radoilla, jotka sisältävät myös todella teknisiä ja vaikeita osuuksia droppeineen ja rock gardeneineen. Kilpailu käydään alamäkivoittoisilla muutaman minuutin pituisilla maastokokeilla, joita ajetaan kilpailusta riippuen 6-8.

Tässäkin lajissa vahvoista kestävyysominaisuuksista on etua. Ajokalusto on selvästi järeämpää, n.140-160mm kummastakin päästä joustavaa, suuremmilla jarruilla ja järeämmillä kiekoilla varustettua enduropyörää.

Maastopyöräendurossa kilpaillaan ajotaidolla ajamäkipainotteisilla radoilla, jotka sisältävät myös todella teknisiä ja vaikeita osuuksia droppeineen ja rock gardeneineen.

Himos Epic MTB

Himos Epic MTB sekoittaa näiden lajien parhaat puolet. Kilpailu käydään maastokokeilla, joilla on pituutta 1-10 km. Maastokokeita ajetaan kahden päivän aikana 14kpl. Maastokokeet tarjoavat haasteita tasapuolisesti ajotaidoille ja kestävyydelle. Radat ovat haastavampia kuin marathon -kisoissa, mutta eivät niin vaativia kuin endurokilpailuissa.

”Usein kuultu kommentti kilpailusta on:  Himos Epic MTB on sitä oikeaa maastopyöräilyä. Nopein kalusto löytyy n.120-130mm joustavasta täysjoustosta.”

”Himos Epic MTB on kaikista Suomen MTB-kisoista ylivoimaisesti hauskin ja paras tapahtuma!” -Susanna Ylinen, Himos Epic MTB 2019 voittaja on myös valmentaja XC Partyssa.

Himos Epicissä ajetaan viiden hengen lähtöryhmissä

Tapahtuma ajetaan viiden hengen lähtöryhmissä. Lähtöryhmä voi koostua entuudestaan täysin tuntemattomista kuskeista, tai se voi olla viiden hengen tiimi, joka on tavoitteellisesti treenannut tapahtumaa varten. Tai näiden sekoitus, esim. kaksi kaverusta ja kolme uutta tuttavuutta.

Maastokokeille startataan minuutin välein näillä viiden hengen lähtöryhmillä. Kukin ajaa maastokokeen omien kykyjensä mukaan, välittämättä siitä miten muut suoriutuvat. Maastokokeen maalin jälkeen lähtöryhmä odottaa oman viiden hengen porukan kasaan ja lähtee ajamaan opastettua siirtymää kohti seuraavaa maastokoetta. Maastokokeilta kellotetaan yksilön aika ja kaikkien maastokokeiden yhteenlaskettu aika ratkaisee tuloksen. 

Maastokokeille startataan minuutin välein näillä viiden hengen lähtöryhmillä. Kukin ajaa maastokokeen omien kykyjensä mukaan, välittämättä siitä miten muut suoriutuvat.

Segmenttiajoa ylä- ja alamäkeen

Maastokoeaikojen lisäksi tapahtumassa kellotetaan erikseen kovimpien nousujen ja vauhdikkaimpien alamäkien ajat. Esimerkiksi maastokoe 4 saattaa sisältää jyrkän nousun, josta aika tallentuu automaattisesti. Näitä kutsutaan segmenteiksi. Segmenttejä tapahtumassa on 3-4kpl sekä ylä- että alamäkeen.

Yhteenlaskettujen ylä- ja alamäkisegmenttien nopein palkitaan erikseen ylämäen kuninkaana ja alamäen paronina. Segmenttikilpailuun osallistuvat automaattisesti kaikki täyden matkan osallistujat. Tämä on kuin kilpailun sisäänrakennettu Strava. Kokonaiskilpailun voittoon on mahdollisuus melko pienellä porukalla, segmenttikilpailu tarjoaa kenelle tahansa lisää menestymisen mahdollisuuksia. 

Maastokoeaikojen lisäksi tapahtumassa kellotetaan erikseen kovimpien nousujen ja vauhdikkaimpien alamäkien ajat. Esimerkiksi maastokoe 4 saattaa sisältää jyrkän nousun, josta aika tallentuu automaattisesti. Näitä kutsutaan segmenteiksi. Segmenttejä tapahtumassa on 3-4kpl sekä ylä- että alamäkeen.
XC Party Master Mikko Lepola nauttii itsensä haastamisesta ja voittamisesta, mutta kilpailuihin hän suhtautuu rennosti. Himos Epicissä kellotetaan myös ala- ja ylämäkisegmenttejä, joissa kuka tahansa voi menestyä.

Osallistuako tiiminä vai yksin?

Voit lähteä mukaan yksin tai porukalla. Suurin mukana ollut porukka oli yli 20 henkeä, ja he jakautuivat tasaisesti useampaan lähtöryhmään. Porukan ei tarvitse koostua samantasoisista ajajista, samassa ryhmässä voi olla vasta-alkaja ja kaiken kokenut kuski.

Suositus kuitenkin on, että itsensä nopeammaksi tietävät ja tuloksista ajavat sijoittavat itsensä alkupään lähtöryhmiin ja ensikertalaiset ja nautiskelemaan lähtevät ilmoittautuvat jälkipään lähtöryhmiin. Näin saamme kaikkien ajokokemuksen sujuvammaksi ilman jatkuvia ohituksia puolin ja toisin. 

Suositus on, että nopeimmat starttaavat ensin.

Yhteisöllisyys tekee tapahtumasta elämyksen

Kilpailu tarjoaa mahdollisuuden mitata omat ajotaitonsa ja kestävyyden useampaan otteeseen. Yksi ajovirhe ja tekninen ongelma ei pilaa koko viikonloppua. Siirtymillä on mahdollista tehdä pienempiä huoltoja kuskeille ja kalustolle. Siirtymillä on myös hyvää aikaa tsempata kavereita ja kanssakilpailijoita. Yhteisöllisyys onkin yksi Himos Epicin vahvuus mitä ei muista tapahtumista löydy. 

XC Party Master Susanna ajoi toiseksi vuoden 2020 kisassa. Korkeiden sykkeiden salaisuus selvisi vähän kisan jälkeen. Susanna olikin kisassa raskaana. 🙂
Jani Oravamäki valmentaa monissa eri lajeissa, myös maastopyöräilyssä pyöräilijäitä matkalla kohti Epiciä.

Maastokokeet on haastavampia kuin marathon kisoissa. Kuinka  vaikeita ne oikeastaan ovat? 

Kaikki paikat on ajettavissa ja on ajettu ilman jalkakosketuksia, eli mitään killereitä reitillä ei ole odotettavissa. Väsyneellä jalalla teknisemmät maastokokeet kuitenkin aiheuttavat ajovirheitä ja jalkautumisia on varmasti odotettavissa.

Ennen jyrkempiä laskuosuuksia on huomiomerkit, jotta hallittu jalkautuminen on mahdollista. Alkuperäinen ajatus on, että jalkautumatta reittiä ei väsyneenä pysty ajamaan, jotta seuraaville vuosille jäisi jotain parantamisen varaa ajan lisäksi.

”Vaikeusasteeksi voisi määritellä maastokokeesta riippuen 2-7, 1 ollessa pururata ajelua ja 10 ollessa alamäkiajoa kivikkoisella radalla jossa on suuria droppeja ja off camber juurakoita.” 

Oikealla asenteella viikonlopun aikana ylitetään omat rajat ja odotukset monta kertaa. Useasti seuraavan vuoden Epic on varattu kalenteriin jo ensimmäisen ajopäivän jälkeen. Heitä haluammekin lisää mukaan, itsensä ja kaverinsa haastajia. Epicin organisaatiossa mukana oleva Master Keke pisti kaiken peliin vuoden 2020 Epicissä.

Kenelle Himos Epic sopii?

Himos Epic MTB on tehty maastopyöräilyn harrastajalle ja valtaosa osallistujista on juurikin heitä. Harrastajia, joille se oikea maastopyöräily on se juttu. Mukana on joka vuosi myös heitä, ketkä ovat aloittaneet lajin vasta vähän aikaa sitten.

Oikealla asenteella viikonlopun aikana ylitetään omat rajat ja odotukset monta kertaa. Useasti seuraavan vuoden Epic on varattu kalenteriin jo ensimmäisen ajopäivän jälkeen. Heitä haluammekin lisää mukaan, itsensä ja kaverinsa haastajia. Oikealla valmistautumisella ja riittävällä harjoittelulla itsensä ylittäminen on helppoa.

Mikko Lepola/Himos Epic MTB

Oikealla valmistautumisella ja riittävällä harjoittelulla itsensä ylittäminen on helppoa. Keijo Vehkakoski sparraa XC Party MTB -valmennettavia.

Ilmoittaudu Epiciin tästä!

www.himosepicmtb.com

Tervetuloa kuntoilijan sporttileireille!

[metaslider id=5893]