Oma tili

VALMENTAJAESITTELYSSÄ XC-MASTER- EMMA JYRKINEN

XC-Party valmentajablogi – Emma Jyrkinen

Emma Jyrkinen, etelä-karjalasta kotoisin oleva liikuntatieteiden maisteriopiskelija. Asun nykyisin Jyväskylässä, jossa ohjaan, valmennan sekä opiskelen laaja-alaisesti liikunta-, terveys-, ja urheilumaailman eri osia. Olen opiskellut liikuntapedagogiikkaa, liikuntapsykologiaa, liikuntabiologiaa, urheiluvalmennusta, urheilijan terveyttä sekä terveystietoa. Mutta koska haluan ymmärtää ihmistä kokonaisvaltaisesti yhä paremmin, opiskelen parasta aikaa kaikesta lisää liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Jyväskylän yliopistossa. Pro gradu -tutkielmaani olen käynnistelemässä valmentajan pedagogiseen osaamiseen liittyen.

Valmentaja- ja urheilijaesittely

Maastohiihto ja yleisurheilu ovat olleet osa elämääni pitkän aikaa. Molemmissa lajeissa olen saavuttanut SM-mitaleja, mutta tärkeimpänä oppina ja antina pidän laaja-alaista kohtaamaani tunteiden kirjoa, ihmiskohtaamisia, elettyjä hetkiä sekä kokemusoppia aina ylirasitustilasta äärimmilleen viritettyyn huippukuntoon. Ja mikä mielenkiintoisinta, näiden kahden raja on kuin nuoralla tanssimista, jossa saa olla äärimmäisen tarkkana, jotta saavutetaan lopulta se mitä tavoitellaan. Jokaisen keho ja mieli toimivat kuitenkin yksilöllisesti, joten mielestäni yhtä ainutta tapaa ohjata kohti tavoitteita ei ole. Siksi vierastankin liikunta- ja urheilukulttuurin ajatusmalleja raamittavia harjoittelumetodeja, sykerajaharjoittelua tai oikea-väärä-ajattelumalleja. Harvoin edes tiede pystyy todistamaan mitään ihmiseen liittyvää mustavalkoiseksi totuudeksi, sillä meissä jokaisessa on poikkeuksia.  Erot päivien välillä on suuria.

Valmennuksen parissa olen toiminut kansallisen tason ampumahiihtäjän henkilökohtaisena valmentajana usean vuoden ajan. Lisäksi toimin oman aktiiviurani aikana itseni valmentajana viimeiset kilpailuvuodet. Kuntoilijaleirillä olen ollut mukana valmentajana yhdessä entisten kansainvälistä menestystä niittäneen maajoukkuehiihtäjän kanssa. Eri ikäisiä lapsia, nuoria ja aikuisia olen liikuttanut yleisurheilun, hiihdon, juoksun ja XC-partyn lähitreenitoiminnan parissa yhteensä yli kymmenen vuoden ajan eri paikkakunnilla. 

Terveys tulee aina ensimmäisenä

Valmennuksessa sytyn sen ongelmanratkaisua vaativaan ajatustyöhön. Omassa valmennuksessani painotamme valmennettavan aktiivista roolia oppijana, jonka uskon aikaansaavan tehokkainta tavoitteiden saavuttamista. En usko pikavoittoihin, vaan pitkäjänteiseen, joustavaan sekä yksilöllisesti sovellettuun toimintaan arjessa. Esimerkiksi kilpaurheilun parissa vuoden 350 päivää ratkaisevat tulokset, muut päivät eivät kaada kokonaisuutta. Koen valmentajan työn itselleni merkitykselliseksi, sillä saan olla mukana kasvattamassa eheitä ja hyvinvoivia ihmisiä. Oli tavoitteet mitä tahansa niin terveys on kuitenkin kaikkein tärkein, aina. 

Ajattelen, että matka tavoitteiden eteen on merkittävin sekä se mitä tapahtuu tavoitteiden saavuttamisen jälkeen. Ihmisen on pysyttävä henkisesti sekä fyysisesti ehjänä, terveenä ja hyvinvoivana myös kilpaurheilu-uran, 10 kilometrin juoksulenkin tai puolen tunnin hiihtosuorituksen jälkeen. Vaikka yleisesti saatetaan ajatella, että loukkaantumiset liikunnan ja urheilun parissa ovat “työtapaturmia”, eivät muun muassa leikkaushoidot tai rasitusperäiset harjoitusvammat kuulu mielestäni liikuntaan ja urheiluun. Ne ovat pitkälti vältettävissä, kun ajatus- ja toimintamallit ovat terveellä pohjalla. Tavoitteiden eteen on kuitenkin tehtävä päämäärätietoisesti töitä ja usein pienet arkiset valinnat ovat ne, jotka luovat liikunnan ja urheilun saralla pitkälle kantavan pohjan.

Olen valmentajana havainnut, että niin kuntoilijoilla kuin urheilijoillakin esimerkiksi lajin teknisten seikkojen tai ruokailurytmin syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen voi olla haastavaa kokonaissuorituksen tai kokonaisuuden onnistumisen kannalta. Siksipä haluan kannustaa valmennettaviani kysymään, ihmettelemään ja kyseenalaistamaan, jotta tietoisuus toiminnan  ja ajattelun vaikutuksista lisääntyisi. Koenkin omassa valmentamisessani vahvuudekseni sen, että haluan vilpittömästi auttaa, tukea ja kannustaa, olipa tavoite mikä tahansa. Positiivisuus, energisyys sekä kuunteluntaito ovat läsnä toimitpa kanssani etänä tai läsnä. Jos en jotain tiedä, niin voit olla varma, että otan selvää. Tulevaisuudessa haluan kuitenkin kasvattaa kokemusta, tietotaitoa ja osaamista eri elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa toimimisesta.

Mitä ikinä tavoitteletkaan liikunnan tai urheilun parissa, niin uskalla unelmoida. Varo kuitenkin mistä unelmoit, sillä unelmasi voivat jonakin päivänä käydä toteen. 

Sporttiterveisin, Emma 

Minut löydät Instagramista @jyrkinenemma

Jutellaan lisää info@emmajyrkinen.com