Oma tili

10 ilogrammaa + 14 kg rinkka = mahdoton yhtälö?

Valmistautuminen naperovaellukselle

Rinkka pureutuu hartioihini. Kiristän lantiovyötä tiukemmalle, ja löysään samalla olkaremmejä. Paino laskeutuu heti enemmän lantiolle, ja tunnen kuinka veri alkaa taas virrata ripeämmin yläselässäni. Vedän syvään henkeä, ja katsahdan pientä kantoliinassa nukkuvaa tyyppiä. Tai no, pientä ja pientä. Kaveri painaa jo kymmenisen kiloa. Saman verran kuin rinkka. 

”Miten ihmeessä sä jaksat kantaa sekä rinkan että beibin?”

 ”Helposti!” vastaan. Mutta totta puhuakseni olen reenannut tätä varten. Kuntoni ei tule olemaan heikoin lenkki, oli kyse sitten soolo- tai vauvavaelluksista. Siksi valmistaudun huolella retkiini ja räätälöin treeniohjelmani tukemaan seikkailujani. 

Lapsi mukana treeneissä

Mäkitreeniä miniskidi selässä, rappuralleja kantoliinan kanssa ja juoksulenkkejä juoksuvaunuilla. Näistä muun muassa rakennan avainharjoituksia ennen seikkailuja. Lapsen kanssa treenatessa saan lajinomaista voimaharjoittelua. 

Verttitonni lapsen kanssa – ihanaa!

Yksi perustreenini on kerätä laskettelurinteessä tuhat nousumetriä. Alkuun lämmittelen kävelemällä paikanpäälle. Sen jälkeen nousen ensimmäisen puolikkaan, 500 nousumetriä pk-sykkeillä ylös. Alaspäin palauttelen. Jälkimmäiset 500 metriä otan nousujohteisesti niin, että sykkeet nousevat seuraavilla vedoilla vauhtikestävyysalueelle. Viimeinen veto on kovin. Kotiinpäin mennessä loppuverkkaan. 

Miten tyyppi jaksaa? No hyvin! Koisii menemään niin kauan kuin liike jatkuu. Toki tämä harjoitus aikataulutetaan syönnin jälkeen pitkien päiväunien kohdalle. 

Treeneissä on hyvä testata varusteet ja välineet! 

Lapsen kanssa treenatessa on oiva mahdollisuus testata mukaan otettavat vaatteet ja varusteet. Sauvat tuovat vakautta ja nopeutta askeleeseen, ja ilman en lähtisikään vaellukselle itseksenikään. Sadekelit mahdollistavat sadevermeiden testaamisen – vieläkö tyyppi mahtuu kantoliinaan teknisen ohuen vedenpitävän takin alle? Kun lapsen pukemista on harjoiteltu joka säähän, ei vaellusvaatteita tarvitse arpoa. Kokemus tuo osaamista ja varmuutta myös lapselle valittaviin vaatteisiin. Oma vanhempi tietää parhaiten, onko oma kaveri kuumakalle vai palelevatko pienet sormet helposti. 

Haluatko lähteä vaeltamaan lapsen kanssa? 

Lämmin suositus! Ensin kannattaa kerätä kokemuksia yhdessä treenaamisesta. Myös lähiretket ja yhdenyönretket tuovat varmuutta tekemiseen. Kesäaikaan on helppoa ja turvallista kokeilla retkeilyä, kun on valoisaa ja lämmintä. Vinkkejä hyvistä lähikohteista löytyy esimerkiksi Luontoon.fi -sivustolta. Susannan helppoja lempipaikkoja ovat esimerkiksi Kolin ja Leivonmäen kansallispuistot.