Oma tili

Elämänsä kunnossa – 40-vuotisjuhlavuosi!

“Mulla on ihan hullu idea ensi vuodeksi, ja tarvitsen sun apua!” Vuosi sitten Sanna laittoi Susannalle viestiä päätettyään antaa itselleen huikean lahjan pyöreiden vuosien kunniaksi. Sanna ei aikonut juosta ainostaan maratonia, vaan osallistua useampaan polkujuoksukisaan seuraavan kauden aikana. Buff Trail Tour koostuu yhteensä seitsemästä osakilpailusta, jonka matkat vaihtelevat 21 kilometristä aina 55 kilometriin. Tourin läpäisy tarkoittaa vähintään neljään kisan juoksemista.

Valmentajasta apua kovaan vuoteen

Sanna tiedosti haasteen kovuuden, ja hän koki tarvitsevansa valmentajaa. Sannalla oli useita kokemuksia eri juoksuvalmennuksista. Hän tunsi, että Susanna olisi oikea ihminen auttamaan vaativasta vuodesta suoriutumiseen. Kokemuksesta Sanna tiesi, että Susanna on valmentamisen ammattilainen, joka osaa tsempata ja aidosti välittää. Lisäksi hän koki, että Susanna, jos kuka, ymmärtää millaista on yhdistää hektinen työ- ja perhe-elämä tavoitteelliseen harjoitteluun. Trail teamissa Sanna sai myös vertaistukea muilta juoksijoilta.

Multisport hajauttaa kuormitusta

Tavoitteiden asettamisen jälkeen Susanna ja Sanna tekivät yhdessä toimintasuunnitelman harjoittelun suhteen. Harjoitusohjelma auttoi järkevässä ja nousujohteisessa treenaamisessa. Susannan valmennusfilosofiaan kuuluu kropan pitäminen ehjänä, ja tämän takia hän suositteleekin valmennettavilleen juoksun oheen muitakin kestävyysliikuntalajeja. Treenihjelma mahdollisti kausilajien kuten hiihdon ja maastopyöräilyn harrastamisen kuitenkaan juoksua unohtamatta. Lisäksi ohjelmassa oli lihaskuntoa ja juoksutekniikkaa, jotka molemmat auttavat hyvän taloudellisen juoksutekniikan ylläpitämisessä ja vammojen välttämisessä.

Sannan unelmat tuli todeksi huipun valmentajamme Susanna Ylisen kanssa yhteistyössä.

Tavoitteet kannattaa pilkkoa osiin

Sanna kuvailee itseään mukavuudenhaluiseksi. Kuluneen vuoden aikana hän sanoo ymmärtäneensä, että toisinaan pitää myös poistua mukavuusalueelta. Hän kuitenkin yllättyi, kuinka se tuntuikin joka kerta hyvältä! Sanna myös kertoo ymmärtäneensä, että tavoitteet kannattaa pilkkoa osiin. Yhdessä Susannan kanssa he valitsivat vuoden pääkisat ja välitavoitteet, jotka auttoivat hahmottamaan tulevan vuoden haasteet.

Step by step!

”Valmennuksen myötä ymmärsin, että tavoite saavutetaan askel kerrallaan. Jokainen tehty harjoitus vie aina hieman lähemmäs tavoitteen saavuttamista.” Sanna toteaa. Haaste ei loppujen lopuksi tuntunutkaan läkähdyttävän isolta, kun Sanna keskittyi yhteen treeniin ja yhteen kisaan kerrallaan. ”En ole koskaan aiemmin ollut kisoissa lähtöviivalla täysin varma siitä, että pystyn ja onnistun. Tunsin olevani valmis ja tiesin harjoitelleeni järkevästi”.

Heikot hetket

Vuoteen mahtui myös heikkoja hetkiä. Kysyttäessä Sannalta miten hän pääsi vaikeuksien yli, hän naurahtaa: ”Valmentaja lahjoi karkeilla”. Susanna ei itse muistanut tapausta, mutta Sanna kuvailee kuinka vuosi sitten hänellä oli haasteita päästä harjoitusohjelmaan kiinni. Susanna oli luvannut Noshtin marmeladeja ensimmäisestä ehjästä harjoitusviikosta. ”Siitä se sitten lähti! Karkki toimii aina” Sanna hymyilee.

”Olen mestari palautumisessa – sen mä ossaan”

Sanna naureskelee, miten hänen vahvuuksiaan on lepääminen ja palautuminen. Susanna kuitenkin toteaa, että itse asiassa tämä on oikeasti tosi hyvä ominaisuus. Usein ajatellaan, että kunto kohoaa kovissa harjoituksissa. Kuitenkin näissä suorituskyky hetkellisesti laskee, ja vasta hyvä palautuminen treenien jälkeen kohottaa kuntoa. Järkevässä harjoittelussa harjoittelu ja lepo ovatkin tasapainossa.

Neljä kisaa

Kisakausi alkoi toukokuussa Bodomin 21 km polkupuolikkaalla. Sanna kertoi olleensa starttiviivalla ihan täpinöissään: ”Tästä se alkaa, työn hedelmien poimiminen!”. Sanna juoksi Ylläksellä kovassa helteessä 37 kilometriä. Pyhän tunturimaratonin 21 km oli ihan Sannan lemppari, ja se jäikin mieleen kauniista maisemista. Valitettavasti Karhunkierros ja Aulanko trail jäivät välistä sairastumisen vuoksi. Vuoden päätti trail tourin raskain kisa, polkumaraton 43 km Kolin kansallispuistossa. Sanna oli tyytyväinen, että ei ihan tarkkaan tiennyt, millaista maastoa oli tulossa. ”En kuitenkaan olisi uskonut”. Sanna selviytyi hienosti myös viimeisestä kisasta.

Mitä vuodesta jäi käteen?

Sanna kertoo, kuinka hän kokee peruskunnon kasvaneen. ”Arki sujuu ihan eri tavalla”. Lisäksi hän sanoo fyysisen ja psyykkisen jaksamisen lisääntyneen vuoden aikana. ”Vuosi toi säännöllisyyttä ja monipuolisuutta liikkumiseen. Lisäksi opin armollisuutta ja itseni kuuntelua. Ymmärsin valmennuksen myötä, että ei tarvitse piiskata itseään tai potea huonoa omatuntoa esimerkiksi tekemättömistä harjoituksista vaan positiivisuus toimii paremmin. Rohkaistuin myös kuuntelemaan oman kropan ja mielen lähettämiä viestejä, ja joustamaan harjoitusohjelman noudattamisessa. Valmennus toi tavallaan rentoutta ja joustavuutta harjoitteluun” Sanna toteaa. Lopuksi Sanna kertoo, että liikkuminen tekee hänestä myös kivemman ihmisen!

Vuoden aikana liikunnasta tuli myös Sannan ja hänen puolisonsa yhteinen harrastus. Sanna kiitteleekin auliisti puolisoaan, jonka tuki ja kannustus olivat korvaamattomia.

Suositteletko valmennusta muille?

”Ehdottomasti! Ilman ammattitaitoista valmennusta tavoitteet eivät olisi ikikuuna päivänä täyttyneet.” Sanna veikkaa, että ilman Susannan apua hän olisi liikkunut miten sattuu ja tehnyt aina samanlaisia lenkkejä. ”Mä tein sen! Pystyin tosi kovaan urakkaan! Vuodesta jäi ihan mieletön voittaja-fiilis” Sanna hehkuttaa lopuksi – eikä suotta. Susannakin nyökkäilee -selvästi ylpeänä valmennettavastaan.