Oma tili

Master Kati Vehmas haki nousumetrejä Zela Ultramarathon -kisasta

Zela Ultramarathon on Portugalin Sky-running sarjan osakilpailu. Kisa järjestettiin vappuviikonloppuna alueella, jossa on useita noin tonnisia vuoria. Matkoina oli vertical 10 sekä pidemmät matkat 21, 35 ja 55km.

Minulle kyseessä oli kova treeni, koska halusin saada nousumetrejä ja testata vähän omaa kisatuntumaa. Valitsin Zelan myös siksi, koska alue muistuttaa  paljon Gallaecian aluetta, jossa järjestetään lokakuussa seikkailu-urheilun MM-kisat, joka on päätavoitteeni. Zelan vuorijuoksukisassa sain hyvin nousutreeniä ja tuntumaa maastoon.

Kisan reitti lähti Vouzelan kylästä noin 250 metristä, ja reitin korkein kohta oli Serra da Caramulolla, reilussa tuhannessa metrissä.
Osallistuin pisimmälle matkalle. Covid-tilanne vaikutti tapahtumaan paljonkin. Kaikki lähdöt oli porrastettuja noin 20 hengen lähtöryhmiin.
55km:n matkalla oli noin 100 juoksijaa. Mukana oli pääosin kovia menijöitä Portugalista, mutta myös muutama espanjalainen juoksija.

Kisan maali sai olla auki vain ilta kuuteen, eli 10 tuntia lähdöstä, joka aiheutti paineen juoksijoille. Reitti oli hidaskulkuinen.

Reitillä oli paikallisittain ”serroja” ja alue muistuttaa mielestäni Kilpisjärven tunturiylänköä, mutta luonto on toki aivan erilainen. Näin toukokuussa siellä on valtavasti kukkia, ja luonto on tosi rehevää. Rinteet aivan hehkuivat keltaisena.

Aivan yksin ei tarvinnut taivaltaa.

Sky-running kisan tyyliin, kaikki nousut olivat todella jyrkkiä, usein oli käytettävä nelivetoa ylös päästäkseen. Reitti kulki luonnollisesti ylös-alas. Alhaalla käytettiin usein etenemiseen puronpohjia, ja siellä myös ylitettiin useita jokia. Ylhäällä reitti kulki polutonta vuorenrinnettä.

Välillä alla oli raivattu ura, mutta todella harvoin oli juostavaa polkua. Muutama alamäki kävi osittain tiellä. Siitä huolimatta reitti oli todella hidaskulkuinen monella tapaa. Koko ajan edellä tai takana kulki joku, vaikka porukka oli jo lähdöstä hyvin hajallaan.

Vuorenrinteet hehkuivat keltaisina ja rehevinä.

Huoltoja kisassa oli kolme, 20km, 35km ja 45km kohdalla. Ilokseni kaikki järjestäjät olivat tosi ystävällisiä, ja joka huollosta löytyi joku, joka puhui myös englantia. Järjestelyt toimivat joka vaiheessa hyvin, ja reitti oli merkitty todella hyvin.

Tekisikö mieli lähteä kokeilemaan? 🙂 Suosittelen Portugalia kisapaikkana!