Oma tili

Matkalla NUTS KK: lle lyhyen kaavan mukaan – Joni Sepän vinkit

Hauskaa kevättä! Lumet sulaa nyt vauhdilla pohjoisestakin ja fanaattisimpienkin hiihtäjien on näinä päivinä laitettava suksensa varastoon kesän ajaksi.

Eipä silti hätää, kevään tulo tarkoittaa myös polkujuoksukauden alkamista. Monilla jo nimi löytyy NUTS KK:n osanottajalistasta. Mikäli talvi on sujunut pääosin muiden lajien kuin juoksun parissa, on valmistautumisaika vaativaan kisaan aika lyhyt. Tässä muutama tärppi joita seuraamalla saatat parantaa todennäköisyyttä onnistumiseen Kuusamon keväässä:

1. Lisää juoksumäärää asteittain. Liian nopea juoksumäärän lisääminen aiheuttaa kipuja ja jalkavaivoja, jotka syövät arvokasta harjoitusaikaa ja pahimmassa tapauksessa estävät osallistumisen kokonaan. Älä epäröi kävellä välissä, etenkin pidemmillä lenkeillä.

2. Älä yritä tehdä kaikkea lyhyessä ajassa. Priorisoi harjoittelusi painopisteitä. Peruskestävyyden ja jalkojen iskutuskestävyyden parantaminen ovat tietenkin tärkeimpiä seikkoja. Treenin laadun nostamisessa ei lyhyessä ajassa kannata keskittyä kuin yhteen osa-alueeseen näiden lisäksi. Jos olet hiihtänyt talvella laadukkaasti, ei ehkä kannata kuormittaa kroppaa millään mäkiharjoittelukuurilla, koska hiihtäminen jo kehittää hyvin voimakestävyyttä. Kannattaisiko silloin mieluummin hakea juoksun taloudellisuutta lyhyemmillä VK-vauhtisilla pätkillä, jotka parantavat rullavuutta ja jalkojen hermotusta?

3. Testaa varusteita. Kuusamon keväässä on tullut kilpailtua niin lumihangessa kuin helteessäkin. Käy testaamassa kisavarusteita mahdollisuuksien mukaan niin kuivissa kuin loskaisissakin olosuhteissa, jotta tiedät kuinka ne sinulla toimivat kyseisessä kelissä. Etenkin kenkien ja sukkien istuvuus myös märkänä on erittäin tärkeää.

4. Suunnitele vauhdinjakosi etukäteen. Mikäli reitti ei ole ennalta tuttu, tarkastele etenkin korkeusprofiilia kriittisesti hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Karhunkierroksen suuret nousut ovat lopussa. Mieti etukäteen millaisella vauhdilla matkanteko Konttaiselle on riittävän kevyttä, ettei viimeisellä puolellatoistatunnilla tule totaalista sippaamista. En muista kenenkään harmitelleen että Valtavaaralle noustessa olisi ollut ihan liikaa voimia vielä varastossa.

Joni Seppä juoksee tässä NUTS Pyhä tapahtumassa vuonna 2019, johon Trail Teamia on jälleen matkalla.

5. Hyväksy jo etukäteen myös se mahdollisuus että epäonnistut. Pitkät kisat ovat aina monen osatekijän summa, joihin kaikkiin ei pysty itse edes vaikuttamaan. Huolellisesta valmistautumisestakin huolimatta kisa voi epäonnistua. Ei se mitään, se kuuluu urheiluun. Uusi mahdollisuus tulee ja kaikista kisoista saa arvokasta oppia. Karhunkierros viikonloppu on joka tapauksessa hieno urheilutapahtuma ja reitin maisemat upeat. Niistä kannattaa nauttia.

Mikäli tarvitset tuleviin tapahtumiin ”syvällisempää” ohjausta, niin lähde mukaan meidän Trail Teamiin tai Ski Team summer -porukkaan. Yhteisössä on saatavilla harjoitusohjelmat, keskustelua valmentajien ja muiden treenajien kanssa ja yhteistreenejä. Ennen kaikkea, HAUSKAA TEKEMISTÄ.

☀️Joni S, XC Master Ski-Team