Oma tili

Mistä kemufiilis treeniin syyssäällä?

Tammikuu ja elokuu ovat vilkkainta aikaa aloittaa liikuntaharrastus. Tammikuun ensimmäisinä viikkoina kuntosalit täyttyvät innokkaista harrastajista ja hiihtoladut saavat kyytiä. Lisääntyvä valo lisää tunteja päiviin ja endorfiinit jylläävät liikunnasta saadun hyvän olon myötä toivottavasti koko loppuvuoden.

Kemufiilistä ei tarvitse hakea, kun voi lenkkeillä lyhythihaisissa vihreässä metsässä. Entäs kun on pimeää, kylmää ja märkää?

Pidemmälle syksyyn moni meistä tarvitsee erilaisia motivaattoreita liikkua. Suomen syksyn koleus ja pimeys houkuttelevat käpertymään jo aikaisin viltin alle television ääreen. Kohta eletään marraskuuta ja mittari näyttää välillä aamuisin usein pakkaslukemia. Aurinko laskee jo neljältä eli samaan tahtiin kun lenkkeilijä laittaa lenkkaria toisen eteen kuntoradalla. Ensilumenladut avautuvat ja luonnonlumi saattaa sataa vasta vuoden vaihteessa. Syys-loka-marraskuussa punnitaankin oikeasti kuntoilijoiden motivaatiomittaria.

Näillä kikkakolmosilla kemufiilikseen

Seuraavassa muutama vinkki, jotka voivat auttaa Sinua liikkumaan läpi syksyn.

Urheiluseurassa harrastaminen ja yhteistreenit

Lähde rohkeasti hyvään porukkaan mukaan. Yhdessä tekeminen samanhenkisten kuntoilijoiden kanssa saattaa innostaa enemmän kuin arvaatkaan. Porukassa on mukava tsempata muita samassa tilanteessa olevia.

Urheiluseuroilla on monipuolista tekemistä kilpailijoista harrastajiin, Esimerkiksi meidän XC Party klubi toimii kolmella eri paikkakunnalla ja yhteislenkkejä järjestetään myös pimeällä. Välillä nautitaan pitkiksistä viikonloppuisin.

Klubitreenit, K18 Liikuntaleikkikoulu ja Hiihtomyllyn treenit ovat piristys arkeen!

Musiikki ja podcastit

Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua olla seuratoiminnassa ja kimppalenkeissä mukana. Silloin täytyy ehdottomasti kokeilla tsemppaavan musiikin voimaa! Laita siis kuulokkeista soimaan lempikappaleitasi tai valitse hakusanoilla valmiita treenimusalistoja, joita kuuntelet lenkillä tai ennen lenkillä lähtöä.

Podcastien kuuntelulla sykkeet pysyvät maltillisena ja opit ehkä samalla jotain uutta. Suosittelemme esimerkiksi Polkuporinat podcastia, jonka eräässä jaksossa vieraili Lihastohtori Juha Hulmi Jyväskylän yliopistosta.

Pedaalipodi  tai Kuraläppä sopii pyöräilijöille ja syvällisempään pohdiskeluun voi kuunnella Sarasvuota Areenasta. Siellä peilataan työelämää ja johtamista urheiluun.

Vinkki: syksyn arvaamattomassa säässä kannattaa suojata taskussa oleva puhelin vielä pienellä muovipussilla, jos rankkasade yllättää. Muutenhan sade ei ole vaarallista!

Hyvä ruoka odottamassa

Tee edellisenä päivänä ruoka valmiiksi ja nauti se lämmitettynä lenkin jälkeen. Mikään ei ole mukavampaa kuin nälkäisenä siirtyä “valmiiseen” pöytään. Jos tämän jaksaa ennakoida niin lopputulos palkitsee.

Kekseliäisyys

Kirjoita itsellesi ylös haasteita kuukaudelle tai viikolle. Esimerkiksi “Käy kaikki paikalliset latupohjat läpi syyskuun aikana” tai “Lauantaina sauvarinne 6x ylös ja aikaparannus joka nousulla 10 sekuntia”. Laita haasteet näkyville ja ota perheenjäsenet sekä kaverit mukaan.

Myös lamppulenkit ovat mahtavia syksyllä. Otsalamppu päähän ja kaikki lenkkipolut näyttävät erilaisilta ja uusilta! Lähde paikallisille iltarasteille jos uskallat.

Lenkkipäivä kaverin kanssa

Asian sopiminen toisen kanssa lisää sen toteutumisprosenttia. Sopikaa siis kaverin kanssa joka viikolle lenkkipäivä ja päättäkää vuoroviikoin kuljettava reitti. Perheen lapset voivat lähteä mukaan pyörällä ja olla samassa sopimuksessa mukana.

Voit myös sopia puhelinpalaverin kaverin tai vaikka mummin tai äidin kanssa. Lenkkeilkää omia polkujanne luurit korvilla! Näin tekee Masterimme Susanna joka viikko äitinsä kanssa.

Tulevalle talvelle tavoite

Kun talvelle on jokin konkreettinen tavoite, syksyn treenit voivat olla tavoitteeseen tähtääviä. Ne palvelevat tavoitteen ohella yleiskuntoa ja hyvinvointia, sillä esimerkiksi hiihtäjän treenit ovat erittäin monipuolisia ja päteviä kaikille kuntoilijoille. Meidän XC Party Ski Teamissa saat valmentajaksi Idan ja ryhmän tuen harjoitteluusi.

Matkojen hyödyntäminen

Hanki toimiva pyörä ja pyöräile työmatkat ympäri vuoden. Vaikka matkaan kuluvaa aikaa saattaisi tuhrautua reilusti kauemmin, pyöräilystä saatu hyöty kirii itsensä pitkässä juoksussa kiinni. Pyöräilyn aloittaminen, vaatteiden vaihtaminen ja suihkussa käynti saattavat alkuun tuntua hankalalta, mutta niistä muodostuu pian rutiini. Käytä myös lasten harrastusmatkat kekseliäästi hyödyksi ja liiku itse harrastuksen aikana.

Esimerkiksi lapsen voimistelutreenien ajaksi vanhempi voi lähteä pihasta sauvakävelylle ja venytellä lenkin jälkeen odottaessa treenien päättymistä. Kotiin tullaan yhdessä päivän treenit tehtynä ja istutaan yhdessä ruokapöytään.

Tunne itsesi

Jos yksinkertaisesti tiedät, että sinusta ei ole liikkumaan pimeässä niin valitse harrastus jossa ollaan sisällä. Käytä viikonloppuaamut hyödyksi ja lenkkeile ulkona valoisan aikaan. Illalla voit rennosti käpertyä viltin alle sohvan nurkkaan.

Ja se on tosi okei 🙂

Teksti: Ida ja Päivi