Oma tili

Multisport-kärryt pelastavat vauva- ja lapsiarjen

Kuka pääsee tänään lenkille ja monelta?! Vai läpsystä vaihto, eikä yhteistä aikaa ollenkaan? Entä, jos vauvan päiväuniajan voisi hyödyntää lenkkeilemällä? 

Maailma aukeni, kun vuonna 2009 matkustimme Jenkeissä ja Kanadassa. Juoksevia vanhempia joka puistossa yhden, kahden, jopa kolmen pienen kanssa! Mitä ihmettä! 

Olen työntänyt, vetänyt, hinannut ja nostellut vaunuja yli 50 000km. Ensimmäiset pari vuotta vanhempina käytimme saksalaisia kolmipyöräisiä yhdistelmävaunuja, jotka myytiin meille juoksuvaunuina. Kyllähän niiden kanssa juoksi, kun ei paremmasta tiennyt. Sain ne muuten kumoon aika monta kertaa… Mutta kun pääsin työntämään oikeita multisport-kärryjä, oi, elämä aukesi. Ei enää vuorottelua tai kompromisseja lenkkien suhteen, vaan pystyin hyödyntämään päiväunet, päiväkotimatkat ja puistoreissut lenkkiaikoinani. 

Meillä on Chariot – merkkiset multisport-kärryt, jotka tunnetaan nykyisin Thule-merkkisinä. Ne ovat ehdottomasti multisport-kärryjen ja juoksuvaunujen aatelia, mitä tulee kestävyyteen, monipuolisuuteen, keveyteen ja varaosien saatavuuteen. Mikäli harrastaa vain juoksua hyvässä säässä, voi löytyä muita edullisempia ja kevyempiäkin vaihtoehtoja. Jos asuu kuitenkin Suomessa ja meinaa harrastaa myös muulloin kuin kauniilla kesäsäällä, suosittelen kyseisiä kärryjä. 

Thule-kärryissä (käytän tästä eteenpäin tätä nimitystä, sillä niin kuin mainitsin, Thule osti aikoinaan chariotin) on hyvät suojat, jolloin harrastaa voi myös tuulisella ja sateisella säällä (sekä hyttyssuoja että muovikalvo, joka estää niin viiman kuin kastumisenkin) sekä pakkasella (estää viiman). 

Testasin Juoksija-lehdelle syksyllä 2017 erilaisia juoksuvaunuja ja multisport-kärryjä. Testi jännitti, sillä pelkäsin, että haluan uudet vaunut, mutta ei. Tulin siihen tulokseen, että meillä on parhaimmat meidän käyttöön. 

Thule-kärryt saa myös pyörän perään. Ensimmäiset 5-6 vuotta käytin paljon kärryjä pyöränperäkärryinä, mutta v. 2014 siirryin pyöräillessä laatikkopyörään. Tästä lisää jossakin muussa yhteydessä :).  Pyörän peräkärry on tosi hyvä ja oli ainakin meillä paljon aikoinaan käytössä. Kärryn akseli on sellainen, että jos pyörä sattuu kaatumaan esim. parkissa, pysyvät vaunut kuitenkin pystyssä). 

Thuleihin saa myös vaikka ihan vastasyntyneen, mitä ei ainakaan muilla merkeillä ollut pari vuotta sitten. Niihin saa vastasyntyneelle riippumaton (hammock/ baby sling), jossa meidän vauvat ovat olleet syntymästä aina 1,5-vuotiaaksi (suositus taitaa olla 10kk asti, mutta meidän lapset ovat olleet aika pienikokoisia ja makaavampi asento on myös parempi nukkumiseen). Vähän vanhemmalla voi käyttää taaperosettiä, joka kaventaa istuinta ja jossa on lisäksi niskatuki. Valmistaja ei muuten suosittele juoksemista, pyöräilyä tai hiihtämistä pienen vauvan kanssa, mutta veikkaan, että syynä on amerikkalainen oikeuskäytäntö. Itse olen käyttänyt maalaisjärkeä, ja tarkkaillut tärinää. Ihan pienen kanssa olen suosinut tasaisia reittejä juoksussa ja hiihdossa, ja tarkkaillut tasaisin väliajoin pienen kuulumisia. 

Meidän malli on Chariot cougar, josta löytyy mm. iskunvaimentimet. Niitä voi säätää vauvan painon kasvaessa. Tuplakärryinä meillä on Thule cab -rattaat, joihin mahtuu pidempikin lapsi. Kummassakaan mallissa ei ole käsijarrua valmiina, mutta senkin voi jälkiasentaa. Itse olen pärjännyt hyvin ilman, vaikka olen juossut mäkisissä maastoissa ja rullaluistellut. Tuplilla on joskus alamäissä ollut jarrua ikävä. 

Kärryihin ostetaan erikseen kaikki lisäosat. Tämä tarkoittaa, että voit itse ostaa vain ne lisäosat, jotka koet tarvitsevasi. Meillä lisäosina on juoksurengas, hiihtosetti, pyöräsetti (ja kahteen pyörään kiinnikkeet) ja kaupunkirenkaat. Lisäksi meillä on ollut vauvan riippumatto ja taaperon lisätuki. 

Kärryjä saa myös käytettyinä. Kannattaa googlettaa (+ tori.fi, huuto, relaa, juoksu- ja fillarifoorumit ym.). Kärryissä on myös hyvä jälleenmyyntiarvo. 

Kärryjä on sekä yhdelle että kahdelle lapselle. Meiltä löytyy molemmat. Jotkut hankkivat heti rattaat kahdelle, jos toiveissa on toinenkin lapsi. Ne ovat jonkin verran leveämmät. Harkitsimme pitkään toisten rattaiden (tuplien) ostamista, mutta koska toiseksi nuorin nukkuu edelleen päiväunia, vapauttavat tuplavaunut minut liikkumaan myös päiväunien aikana.