Oma tili

Kehon kuuntelulla optimaalista suorituskykyä – kokeile KKK -työkalua, kehon kuuntelun keskiviikkoa

Kirjoittaja: @paivihanna

Millainen suhde sinulla on kehoosi? Onko se paras ystävä, kumppani, projekti, orja tai työjuhta? Etsitkö siitä virheitä, joita pyrit viilaamaan tai korjaamaan paremmaksi? Miltä tuntuu katsoa peiliin? Puhutko keholle kuin ystävälle vai onko puhe niin rumaa, ettei sitä kestä edes ajatella saatikka kertoa muille? Koetko, että kehosi mahdollistaa sinulle upeita juttuja vai onko se kapula rattaissa, joka estää sinua olemasta tyytyväinen itseesi ja elämään? Tietty ankaruus itseä kohtaan on yllättävän yleistä kaikenikäisten ihmisten keskuudessa. Se on ymmärrettävää, jos kotona on puhuttu negatiiviseen sävyyn itsestään tai joskus olet saanut ikävää palautetta joltakin tärkeältä ihmiseltä. Myös some ja lajikulttuurit tuntuvat antavan muotteja, johon pitäisi mahtua, vaikka ei mahdu.

Oman kehon kuuntelu ja myötätuntoinen suhtautuminen omaan kehoon on avain terveyteen ja myös tuloksellisuuteen. Miksi näin? Jos välität kehostasi ja suhtaudut siihen lämmöllä, todennäköisesti pystyt myös kuuntelemaan tarpeitasi ja vastaamaan niihin oikealla tavalla useammin kuin jos olet ankara ja määräävä kehoa kohtaan. Myötätuntoinen suhtautuminen itseen ja kehon kuuntelu on tie tarjota keholle oikeanlaista rasitusta, lepoa ja ravintoa säännöllisesti. Jos sinulla on taipumus suorittaa ja piiskata itseäsi treeniohjelmasta läpi, on helppoa sivuuttaa väsymys, pienet kivut ja muut haasteet, ja näin kerätä mahdollisia ongelmia. Toisaalta töissä suorittaja voi sivuuttaa kehon tarpeet liikuntaan.

Kuinka sinä puhuttelet itseäsi? Oletko ankara, kannustava, lempeä vai jotain muuta?

Keho on kuitenkin viisas ja viime kädessä se viheltää pelin poikki, jos sinä itse et sitä ymmärrä tehdä. Kokeneet aktiiviliikkujat ja urheilijat yleensä tuntevat kehonsa hyvin, mutta tavoitteet, suunnitelmallisuus ja oma ego voi joskus viedä voiton. Kello määrittää monella nukkumaanmenoajan, treeniajat ja ruokailut. Valmentaja speksaa treenit. Kuinka keho saisi puheenvuoron?

Työssäkäyvällä liikkujalla tulee lisäksi työpaikalta vaatimukset ja aikatauluja. Perheelliselle tulee velvollisuuksia kotoa, koska on aikuisen ihmisen velvollisuus huomioida ja vastata lasten tarpeisiin. Ei siis ole ihme, että välillä saattaa vauhtisokeus iskeä, omat tarpeet ja tuntemukset unohtua. Vaikka ne huomaisikin, ei siltikään aina ole mahdollista reagoida täydellisesti. Tämä on ihan luonnollista meille kaikille.

Olipa tavoitteesi mikä tahansa, tai vaikka tavoitteita ei olisikaan, niin kuitenkin oman kehon tarpeiden huomioimisesta ja kehon energioiden vaalimisesta on sinulle hyötyä. Tarpeisiin vastaamalla jaksat paremmin töissä. Ihmissuhteissa olet armollisempi, opit paremmin ja lisäksi teet parempia päätöksiä, kun energiasi ja vireystilasi on tasapainossa.

Optimaalisen suorituskyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta kehon kuuntelun tärkeys on tämän pohdinnan jälkeen varmasti kaikille yksimielisen selvää. Kehon kuuntelu on todella tärkeää. Tämän harjoituksen avulla voit kokeilla, miten se sinulta se onnistuu, ja mitä kehosi sinulle kertoo. Kokeile, ja kerro miten harjoitus toimi ja muutitko suunnitelmia harjoituksen takia?

KKK eli kehon kuuntelun keskiviikko

  • Pistä kännykkään muistutuksia ensi keskiviikoksi “Mitä kehosi sanoisi sinulle juuri nyt?”
  • Laita muistutukset klo 8.15, 10.30, 13.00, 15.45, 19.00 ja 21.15
  • Kun hälytys alkaa, keskity kehoosi: Mitä tuntemuksia huomaat kehossasi? Kylläisyys/nälkä? Jumit/notkeus? Väsymys/energisyys? Ketterä/kömpelö? Erotatko hermoston tai lihaksiston tilan?
  • Miten hengität? Onko se pinnallista vai rentoa ja syvää? Hengitätkö nenän vai suun kautta?
  • Huomasitko jotain uutta tai yllättävää?
  • Mitä teit tuntemuksesi pohjalta?

Kun olet kokeillut tätä, voitkin monistaa tätä myös muille päiville. Pian tasapainoisempi ja energisempi elämä onkin sinulle jo arkea!

Malli sovellettu Arto Pietikäinen & Riikka Pasanen (2023) Joustava mieli urheilussa – Vahvista mielen taitoja urheilun tueksi kirjan harjoituksesta.