Oma tili

Kuinka aloittaa juoksuharrastus lempeästi?

Hyväntuulisia ihmisiä värikkäissä vaatteissaan. Maanteillä, pyöräteillä, ulkoilureiteillä ja maastopoluilla. Variaatio on huomattavaa iän, ruumiinrakenteen, vauhdin ja monen muunkin asian suhteen. Yksi asia kuitenkin yhdistää, he juoksevat. Ovat siis juoksijoita. Kuinka tulla sellaiseksi? Kuinka aloittaa, jos aiemmista kokemuksista juoksun suhteen on ehtinyt vierähtää jo vuosia ja se tuntuu fyysisesti epämukavalta?

Epävarmuuden takia juoksun aloittamista ei kannata hylätä. Tässä jutussa on poimittuna muutamia erinomaisia tärppejä, joita noudattamalla pääset fiksusti ja lempeästi alkuun!

Juokseminen on mahtava ja suosittu harrastus! / XC-Party Master Joni Seppä Kuva: © Anu Mäkinen / Kuvaus ja suunnittelu Mainas Oy @mainas_kuva

1. Maltillinen aloitus

Lähde liikkeelle maltilla. Mikäli olet lenkkeillyt kävellen, pyri ensiksi lisäämään hieman vauhtiasi ja sitä kautta lenkkisi pituutta. Sen jälkeen voit lisätä myös lenkin ajallista kestoa vähän kerrallaan. Älä kuitenkaan lisää sitä jatkuvasti, tee välillä myös lyhyempi lenkki, jolloin elimistösi saa kehityksen edellyttämää vaihtelua. Jos taas kävelylenkitkin ovat viime aikoina jääneet tekemättä, aloita säännöllisillä kävelylenkeillä oman jaksamisesi mukaan 2- 4 kertaa viikossa.

Ota juoksu mukaan pikkuhiljaa. Aluksi voit juosta lyhyitä pätkiä esimerkiksi loivaan alamäkeen, mikä saattaa tuntua ihan luonnolliselta tehdä reippaasta kävelyvauhdista. Myöhemmässä vaiheessa voi sitten siirtyä kävelyn ja juoksun vuorotteluun, esimerkiksi 2min kävelyä ja 2min juoksua vuoron perään. Älä ryntää juoksuun liian kovaa, vaan pyri rentoon hölkkään niin ettet hengästyisi kovin voimakkaasti. Juoksupätkien kestoa voi pidentää pikkuhiljaa. Jalkojen kipeytymistä voit vähentää liikkumalla asfalttiteiden sijaan luonnossa, neulaspoluilla, latupohjilla tai metsäautoteillä.

Aluksi voit juosta lyhyitä pätkiä esimerkiksi loivaan alamäkeen.

Askel alkaa lentämään nousujohteisen harjoittelun seurauksena. Liian kova aloitus vie voimat ja rikkoo paikat. / XC-Party Master Joni Seppä Kuva: © Anu Mäkinen / Kuvaus ja suunnittelu Mainas Oy @mainas_kuva

2. Kiinnitä huomioita jalkineiden valintaan

Juoksijan tärkeimmät välineet ovat tietenkin lenkkarit. Panosta hyvien jalkineiden hankintaan, sillä pystyt ehkäisemään alkavaa harrastustasi häiritseviä jalkakipuja ja -vaivoja. Kengän istuvuus omaan jalkaan on tärkein mittari. Toinen oleellinen seikka on kengän rakenne. Selvitä ovatko nykyään saatavilla olevat erilaiset pohjien tuet ja askellusta muovaavat rakenteet sinulle tarpeellisia. Hakeudu siis rohkeasti palvelevan liikkeen kovimman asiantuntijan puheille lenkkikenkiä hankkiessasi. Liiallisista tukirakenteista ja vaimennuksista on loppujen lopuksi vain haittaa, mikäli sinun jalkasi eivät sellaista vaadi. Ihmisen oma jalka on kaikista nerokkain iskunvaimennin ja sen toimintaa kannattaa edesauttaa alusta lähtien.

Pssst. Muista kuitenkin, että kävelylenkkeilyn voi aloittaa vaikka kumisaappailla metsässä. Tämä ei ole liiallista välineurheilua 😉

3. Tavoitteet auttavat juoksijaa

Motivaation herättämisessä ja ylläpitämisessä tavoite on tärkeä. Edelleen tavoite käsitetään turhan usein väärin ja rinnastetaan ainoastaan kilpailuihin. Toki tavoitteesi voi olla ensi kesänä kotipaikkakunnallasi käytävän juoksutapahtuman 10km: n selvittäminen jossain tavoiteajassa. Yhtä hyvin se voi kuitenkin olla omien terveysdatojen kohentaminen; verenpaineen, kolesteroliarvojen, sokeriarvojen, painon, ym. kohentaminen vuosittaisessa terveystarkastuksessa. Se voi olla myös 5km yhtämittaista juoksua vuoden päästä. Tavoitteen ei tarvitse olla julkinen, tärkeintä on, että se on oikein asetettu.

Sopiva tavoite on realistinen, mutta riittävän vaativa, niin että se vaatii kohtuullisia ponnistuksia kunkin yksilön lähtötaso huomioiden. Epärealistisen kova tavoite johtaa pahimmillaan liian kovaan oman kapasiteetin ulosmittaukseen, ja sen myötä nopeaan harrastuksen päättymiseen uupumisen seurauksena.

Edelleen tavoite käsitetään turhan usein väärin ja rinnastetaan ainoastaan kilpailuihin.

Joni Seppä on hiihtävä polkujuoksija, joka valmentaa Sinua mielellään. / XC-Party Master Joni Seppä Kuva: © Anu Mäkinen / Kuvaus ja suunnittelu Mainas Oy @mainas_kuva

Miksi siis aloittaa juoksemaan?

Miksi siis aloittaa juoksu? Eivät nuo ensimmäisessä kappaleessa mainitut hyväntuuliset ihmiset ole mitään sattumaa. Juokseminen ja lenkkeily vaikuttavat lukuisilla tavoilla positiivisesti terveyteen. Ihan numeroilla mitattavien terveyshyötyjen lisäksi henkisen puolen palkkiot ovat mittavat. Kestävyysurheilu lisää tutkitusti mielihyvää. Stressin lievitystä voi boostata toteuttamalla treeninsä luonnossa. Metsässä käymisen hyödyt ihmisen henkiselle hyvinvoinnille ovat nykytiedon perusteella kiistattomat. Uuden harrastuksen kautta voit saada myös kontakteja saman henkisiin ihmisiin ja vilkastuttaa sosiaalista elämääsi.

Jos tämän myötä kipinä juoksuun heräsi, mutta olet edelleen epävarma ja haluat tukea aloittamiseen, kysäise apua XC-Partyn infosta (info@xcparty.fi ). Henkilökohtaista- tai pienryhmäohjausta on mahdollista saada Rovaniemellä, Oulussa ja Jyväskylässä.

Löydä Juoksun ilo verkkovalmennus nyt saatavilla: https://xcparty.fi/tuote-osasto/verkkovalmennukset/

Liikunnallista syksyä!

Joni Seppä, XC-Party Master Rovaniemi