KESÄKUUSSA SAKELLA JA KIKELLÄ OLI ERINOMAISET VOIMATASOT, MUTTA KESTÄVYYSOMINAISUUDET HEIKOT
Tervahiihtoharjoitteluun lähdettäessä Saken ja Kiken voimatasot olivat erinomaiset, mutta kestävyysominaisuudet heikot. Senpä takia Saken ja Kiken kuntosaliharjoittelu valjastettiin alussa tukemaan kestävyyden kehittämistä, ja lihaskuntoharjoitukset ovat olleet kuntopiiri- ja patterityyppisiä lihaskestävyysharjoituksia.
Hiihto ei kestävyyslajina vaadi erityisen paljon voimaa, mutta hyvän lihaskestävyyden rinnalla voiman ja nopeuden merkitys korostuu eri hiihtomatkoilla.
OIKEA HARJOITTELUTEKNIIKKA ON TÄRKEÄÄ
Koska hiihtoharjoittelu painottuu pakostakin kestävyyteen, nopean voimantuoton kehittäminen jää usein liian vähäiseksi. Nopeusvoimaa voi kehittää lenkillä lajinomaisesti: juosten, loikkien ja tasatyöntäen.
Kiken ja Saken erinomainen suoritustekniikka kuntosalilla mahdollistaa myös nopeusvoimatyyppisen saliharjoittelun, jossa liikkeet on osattava tehdä teknisesti erittäin hyvin.
TREENIVINKIT
Jalkaliikkeenä käytetään esimerkiksi penkkihyppelyä, jossa kuormana voi olla kevyt tanko ja toistoja tehdään 6-8 sekuntia 3 minuutin palautuksella.
Kokenut ja tekniikan hyvin hallitseva voi valita toiseksi jalkaliikkeeksi jalkakyykyn. Selkä ei saisi pyöristyä kyykyssä, ja lantion tulisi olla mahdollisimman suorassa. Syvien ryhtilihasten ja pakaroiden aktivoiminen on tärkeää.
Käsiliikkeeksi sopii penkkipunnerrus noin 60% kuormalla. Toistoja tehdään 6-8 sekuntia mahdollisimman terävästi 3 minuutin palautuksella.
Vatsalihasliikkeitä ei ole välttämätöntä tehdä nopeusvoimatyyppisesti, mutta ne voi toteuttaa kuntopallonheitolla tai linkkuveitsiliikkeellä.
“Kalla-liike” kuormittaa hyvin sekä ylä- että alaselkää.
Monipuolinen voimaharjoittelu kannattaa: Se parantaa paitsi jaksamista myös tekniikkaa, luo edellytykset nopeudelle ja ehkäisee rasitusvammoja.
ILOA JA ENERGIAA SYKSYN TREENEIHIN!
T. Blogipoppoo
Lähde: Kaikki Hiihdosta 2008
Kuvat: Mika Ylitervo
Sali: Sportello, Myllyoja