Oma tili

Loputtomasti juurakoita, kiviä, ylä- ja alamäkiä Vaarojen Maraton 2023

Tätä oli odotettu ja pelätty, kohta taas mentäisiin pitkin Pohjois-Karjalan vaaramaisemia. Odottelin katoksessa sateelta suojassa, että kovimmat juoksijat lähtisivät matkaan seitsemän aikaan aamulla. 65km matkalla oli rullaava lähtö klo 7-7.30 välisenä aikana. Tällä vältetään ruuhkat, kun juoksijoiden jono pysähtyy nousujen alkuun. Halusin lähteä yksin matkaan, etten lähtisi liian kovaan vauhtiin. Laitoin napit korviin ja spotifystä juoksulistan soimaan. Noin 20 minuutin jälkeen ne hyvät ja edulliset korvanapit kertoivat virran loppuvan. Viimeiseksi biisiksi jäi päähän soimaan Queenin: Don’t stop me now cause I’m having a good time! Tätä biisiä hyräilin pitkin matkaa. Seuraavaan tapahtumaan hankin hyvät kuulokkeet.

Maltti takasi huippusuorituksen

Päivän aikana vesisateen muuttuessa lumeksi, tuli keli vieläkin haastavammaksi – polut olivat mutaiset ja pitkospuut todella liukkaita, siinä oli sitä vaaran tuntua! Minä vain juoksin, jalkoihin ei koskenut, energiataso oli hyvä ja mieli pirteä. Useaan kertaan matkalla sanoin itselleni, hidasta, ei täältä ole kiire pois. Lyhensin askelta ja hidastin vauhtia. Olisin päässyt kovempaa, mutta olisin todennäköisesti väsähtänyt. Ohitin juoksijan ja kysyin fiiliksiä. Vastauksena sain, että kyllä tämä tästä, ollaanhan jo puolessa välissä. Se tuli minulle aivan yllättäen. En katsonut kelloa 20 km:n vesipisteen jälkeen ollenkaan. Ei ollut tarvetta, läpyttelin vain menemään.  

Energiatankkaus


Ennen juoksua en juurikaan tankannut energiaa tai nestettä. Kiinnitin loppuviikon aterioihin vähän huomiota ja join jonkin verran kivennäisvettä työpäivien aikana. Minusta tämä kertoo siitä, etten minä ainakaan hyödy paljon kovasta tankkaamisesta. Sitäkin olen joskus kokeillut. Juoksun aikaisen juomisen ja energian saannin suunnittelin vasta edellisenä iltana. Matkalla oli kolme vesipistettä noin 20km, 40km ja 55km:n kohdalla.

Päätin mennä joka välin kolmella 500ml lötköpullolla Tailwind-urheilujuomaa ja lisänä kolme geeliä tunnissa. Juomaa kului lopulta kuitenkin vain kaksi pulloa joka välillä. Tämä johtui varmaan kylmästä kelistä. Mukana oli lisäksi irtokarkkeja ja suklaapatukoita. Niitä ei matkalla tehnyt mieli ja koska mieliala pysyi pirteänä, en syönyt niitä ollenkaan. Repusta löytyi myös merisuolaa, kipulääkettä, rakkolaastareita, avaruushuopa ja kuiva paita. Kaksi kolmesta kipulääke-tabletista annoin toiselle juoksijalle, joka kertoi noin puolessa välissä matkaa polveensa koskevan. Toivottavasti hän selvisi maaliin asti. Myös salmiakin makuiset Jolloksen vauhtikarkit annoin toiselle juoksijalle, joka kysyi olisiko mitään ylimääräistä energiaa mukana. Nämä olivat minulla hätävarana, eikä matkaa ollut enää jäljellä kuin noin 20 kilometriä. 

Vaarojen maraton 2023 oli ensimmäinen pitkäkestoinen urheilusuoritus, jonka aikana en vannonut sen olevan viimeinen.  Olen nyt hetken ehtinyt miettimään, miksi se oli minulle lähes täysin onnistunut juoksu.

– Sami Pöllänen

Harjoittelu tapahtui Ski Teamin matkassa


Vaarojen maraton 2023 oli ensimmäinen pitkäkestoinen urheilusuoritus, jonka aikana en vannonut sen olevan viimeinen.  Olen nyt hetken ehtinyt miettimään, miksi se oli minulle lähes täysin onnistunut juoksu. Suurimpana tekijänä pidän säännöllistä ja järkevää treenaamista. Rehellisesti sanottuna en harjoitellut kovaa tai suuria määriä, lipsuin ohjelmasta ja tein usein vähän sinne päin. Treeniohjelma ja innostava tiimi teki kuitenkin sen, että olen useammin lähtenyt, kuin jäänyt sohvalle. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin sain vastauksia valmentaja Idalta ja huonoina hetkinä tuli viestillä jokin piristävä treeniohjelma.

Se fiilis mikä tulee, kun ympärillä on satoja innostuneita ja jännittyneitä urheilijoita.

Tapahtumiin osallistuminen viehättää


Nautin todella paljon tapahtumiin osallistumisesta! Se fiilis mikä tulee, kun ympärillä on satoja innostuneita ja jännittyneitä urheilijoita. Siellä sitä tuntee itsensä kilpaurheilijaksi. Vaikka en kestävyyslajeissa kilpaile kuin itseni kanssa, niin tapahtumissa saan itsestäni kaiken irti. Nyt annan kropalle ja mielelle aikaa palautua, mutta voin jo varmasti sanoa, ettei Vaarojen maraton 2023 ollut viimeinen juoksukilpailu mihin osallistun.

Isot kiitokset XC-Party Ski Team ryhmälle ja erityisesti valmentaja Ida Meriläiselle 😊
– Sami Pöllänen