Oma tili

Mikä kilpailemisessa viehättää! Vai pelottaako se? Peräännytkö loppumetreillä, houkuttaisi mutta et uskalla?

Kilpailemisessa viehättää:

✨ Oman kehittymisen mittaaminen

✨ Kaikkensa antaminen fyysisellä tasolla

✨ Kilpailufiilis ja kilpailun tunnelma

✨ Tiimityön toteuttaminen (valmentajat, yhteistyökumppanit, perhe, urheiluseura)

✨ Samanhenkiset tavoitteelliset ihmiset ympärillä, kilpaileminen yhdessä ja yksin -> toisilta saatu kannustus ja toisten kannustaminen

✨ Kilpailut ovat motivaattorina treenaamiselle ja luovat selkeän maalin, jota kohti mennä .

✨ Voittaminen ja menestyminen. Menestyminen motivoi mittaamaan itseään ja kehoaan yhä kovemmissa karkeloissa.

Urheilussa 10% on onnistumisia ja 90% epäonnistumisia

Kilpaurheilussa on tärkeää pitää onnistumisten ilo isosti mukana. Vain 10% tekemisestä on onnistumisia ja 90% tasaista puurtamista ja epäonnistumisia. Mitä jos tätä suhdelukua muutettaisiin kääntymään toisin päin?

Kilpaurheilukentillä kuulee ja näkee liikaa tyytymättömyyttä itseensä ja suorittamiseen, pettymyksiä, häpeää, kireää ilmapiiriä ja asioiden sisäpiirittämistä. Tavoitteellinen urheilija on usein tyytyväinen suoritukseensa vasta kun voittaa, ja tällöinkin olisi pitänyt voittaa isommalla erolla tai olla parempi siinä ja tuossa osa-alueessa… Koko ajan siis löytyy kehitettävää eli tyytyväisyyttä tulee vain harvoin. Lisäksi urheilun ympärillä on paljon kitkaa ja ulkopuolisten aiheuttamia jännitteitä (esim. vanhempien odotusten täyttämistä), eivätkä ne saisi näkyä liian isosti suorittajalle. 

Mitä jos olisimmekin tyytyväisiä tekemiseemme enemmän? Jakaisimme suorituksen jälkeen hymyn emmekä pitkää katsetta? Miettisimme mikä suorituksessa onnistui erityisen hyvin, vaikka sijoitus ei ollutkaan sellainen kuin ajattelit etukäteen? Nauttisimme tietoisesti hyvästä kulusta jo treeneissä emmekä vain kilpailuissa? Koska monien kken kova työ voi kaatua vaikka sairastumiseen kriittisellä hetkellä.

Viime keväänä Ski Teamilaiset hiihtivät hienosti Ylläs-Levi tapahtumassa. Tänä vuonna on vuorossa Vuokattihiihto.

Näin lisäät tyytyväisyyttä tekemiseesi urheilussa

🔸️Löydä jokaisen treenin jälkeen asia, joka meni erityisen hyvin.

🔸️Päätä joka viikko tai kk päätreeni, joka vastaa kilpailuja. Suorita kuin kilpailuissa ja hae kisafiilistä. Pääset kilpailemaan useammin.

🔸️Mallaa realistiset tavoitteet itsellesi, tavoittele suuria, mutta mahdollisia.

🔸️Lyö treenikaudelle paljon välietappeja (testijuoksut, loikat jne) ja iloitse niiden kehittymisestä.

🔸️Juttele ja hymyile muille.

🔸️Löydä vahvuutesi.

Jokaisen kannattaisi lähteä lähtöviivalle

Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Minusta jokaisen kannattaisi haastaa itseään sen verran, että osallistuisi jonkin tasoisiin urheilukilpailuihin tai urheilutapahtumaan ja vetäisi itsensä fyysisesti tiukille. Silloin sitä vasta tuntee elävänsä kun saa polttaa karstaa. Mieti kuinka uskomaton kokemus on tehdä kaikki suoritukseen vaadittava työ aivan itse omalla keholla. Kukaan muu ei ole sinua kisaladulla tai polulla kuljettamassa kuin omat lihaksesi sekä oma pääsi, joka kamppailee koko ajan erilaisten ajatusten kanssa. Maaliin päästyäsi, oli suoritus mikä hyvänsä, olet tehnyt huikean suorituksen aivan itse! Ja sinä itse vain määrität oletko siihen pettynyt vai tyytyväinen. Minusta aina pitäisi löytää jotakin, johon olla tyytyväinen. Lisäksi liikkuminen on terveellistä ja kovilla sykkeillä meneminen silloin tällöin oikein suotavaa. 

Vaikka liikkuisit jo paljon, viikoittain harjoittelevan kuntoilijankin kannattaisi piipahtaa lähtöviivalla. Esimerkiksi Ski Team on tähdännyt Vuokattihiihtoon, joka on maaliskuussa. Kilpailuissa saat itsestäsi enemmän irti, kuin omissa viikon tehoharjoituksissa. Maltettuasi palautua kisan jälkeen, pääset superkompensaation kautta uudelle kovemmalle kuntotasolle. Tätä et saavuttaisi kenties omilla treeneillä, sillä et pääse menemään ilman numerolapun tuomaa jännitystä ja sparria niin kovaa. 

Me autamme sinua kilpailemaan, kehittymään ja haastamaan itseäsi! Tervetuloa XC-Party heimoon.

Valmentaja Joni Seppä ja Antti Poikkimäki valmiina matkaan.