Oma tili

Minkälainen luontoliikkuja sinä olet? Hahmoja on useita

Luontoliikunta ja eräily ovat kasvavia trendejä, jotka ovat laajentuneet uusiin ulottuvuuksiin. Luonnossa liikkuminen vähentää stressihormoneja elimistössä, joten jokaiselle löytyy joku syy luontoon lähtemiselle.

Iso ihmisiin ja liikkumiseen vaikuttava trendi on myös paino-ongelmat ja teknologioiden käyttö terveyden edistämisessä ja mielen hallinnassa. Nämä trendit ajavat ihmisiä kohti terveellistä elämää ja määrittävät elämäntapavalintoja ja kulutusta. Nousevana trendinä nuorten parikymppisten keskuudessa on myös päästä “offline”, kokonaan irti verkosta.

Luontoliikkujia on tunnistettu useaa eri heimoa ja lajia. Tutustuimme USAn luontoliikkujien trendiraporttiin, jossa tunnistettiin seitsemän mielenkiintoista eri kategoriaa: tavoitekeskeinen liikkuja, elämäntapaliikkuja, kaupunkilaisurheilija, seikkailija, nautiskelija ja sivustakatsoja. Lisäksi oli trendin ulkopuolisia ryhmiä. Kuvasimme näitä ryhmiä tähän blogiin. Mihin näistä sinä kuulut? Vai oletko yhdistelmä useampaa?

Tavoitekeskeinen liikkuja – The Achiever

Tämä liikkuja tekee kaiken treenin tavoitteellisesti luonnossa. Hän on tavoite- ja saavutuskeskeinen ja sitoutunut urheiluun sekä terveyden edistämiseen kokonaisvaltaisesti. Heillä mediaani-ikä on 34 vuotta ja he ovat usein kaupunkikeskuksissa asuvia henkilöitä. Tavoitekeskeisistä liikkujista yli 60% kiinnostaa terveys ja terveyden optimointi, myös teknologioita ja ostettuja palveluja hyödyntäen ja he ovat voimakkaasti sitoutuneita tekemiseensä. Tämä ryhmä kasvaa voimakkaasti. Heitä on noin 10% luontoliikkujista ja he viettävät keskimäärin 27 tuntia viikosta ulkona.

Hiihtokisat SM -tasolla tai maratonhiihdoissa onnistuminen on monen tavoitekeskeisen nuoren ja vanhemman urheilijan elämää määrittävä tekijä. Hiihtotapahtumat voivat olla sekä saavutuskeskeisen ihmisen draiveri, että elämyksiä tuova elementti elämässä.

Tavoitekeskeinen liikkuja on sitoutunut urheiluun sekä terveyden edistämiseen kokonaisvaltaisesti.

Elämysliikkuja – The Outdoor Native

Luontoliikkujanatiivia draivaavat kokemukset ja elämykset. Hän on harrastanut luontoliikuntalajeja pitkään ja hän on vahvasti sitoutunut tähän elämäntapaan. Heidän mediaani-ikä on 40 vuotta ja jopa 70% on voimakkaasti kiinnostunut terveydestä sekä ravitsemuksesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Elämysliikkujia on noin 20% väestöstä ja viettävät jopa 22 tuntia viikosta ulkona. He eivät ole aina olleet luontoharrastuksissa kiinni, vaan tausta voi heillä olla esimerkiksi joukkuelajeista. He nauttivat luontoliikunnasta itsessään ja panostavat paljon varusteisiin ja vaatteisiin.

Tämä hahmo voi olla myös “To do it all dude”, joka osaa vähintään keskinkertaisesti kaikki lajit, polkujuoksusta maastopyöräilyyn ja sieltä melontaan. Häneltä saattaa löytyä erilaisia varusteita, pyöriä, kanootteja ym.  useita ja hän kokeilee mielellään kaikkea uutta.

Luontoliikkujanatiivia draivaavat kokemukset ja elämykset. Hän on harrastanut luontoliikuntalajeja pitkään ja hän on vahvasti sitoutunut tähän elämäntapaan.

 

Urbaani urheilija – The Urban Athlete

Kaupunkilaisurheilijoita löytyy yhä enemmän maastopyöräily-, triathlon- ja juoksutapahtumista. He liikkuvat tavoitteellisesti ja ovat kilpailuhenkisiä ja myös stressaantuneita.

Urbaaneja urheilijoita on noin 20% kaikista luontoliikkujista ja mediaani-ikä on 32 vuotta.  He viettävät noin 24 tuntia viikosta ulkona. Urbaania urheilijaa kiinnostaa luontoyhteyden lisäksi kilpaileminen, vahvan urheilullisen vartalon kehittäminen, yhteisöllisyys ja itsensä laittaminen ahtaalle.

Urbaaneja urheilijoita tapaa maantiepyöräily-,  MTB- ja juoksutapahtumissa, joissa voi pistää itsensä ahtaalle ja tavata samaa heimoa olevia lajihahmoja. Tapahtumissa kohtaavat myös seikkailijat, elämäntapaliikkujat ja tavoitekeskeiset liikkujat.

Urbaaneja urheilijoita tapaa maantie-, MTB- ja juoksutapahtumissa, joissa voi pistää itsensä ahtaalle ja tavata samaa heimoa olevia lajihahmoja.

 

Seikkailijat – The Aspirational core

Seikkailut tekemisen ytimessä. Tämä liikkuja etsii uusia elämyksiä ja seikkailuja, ja hän on sitoutunut liikuntaan melko vahvasti muiden elämän prioriteettien ohella. Heitä on noin 14 % kaikista liikkujista. Heidän mediaani-ikä on 34 vuotta ja he viettävät viikosta noin 20 tuntia ulkona.

“Milleniaalit esimerkiksi osallistuvat monenlaisiin aktiviteetteihin ja ovat intohimoisesti mukana monissa eri lajeissa. Uusimpana trendinä “bikepacking”, tunturisuksilla hiihto ja “powder surfing”.”

Seikkailijaa kiinnostaa paikat, joissa ei massaturisteja näy.

Seikkailut tekemisen ytimessä. Tämä liikkuja etsii uusia elämyksiä ja seikkailuja, ja hän on sitoutunut liikuntaan melko vahvasti muiden elämän prioriteettien ohella.

 

Nautiskelija – The Athleisurist

Monet hyvinvoinnista kiinnostuneet henkilöt pitävät “ekoterapiasta”, josta he saavat henkistä hyvinvointia. Treenileirit kiinnostavat heitä ja samoin ihan lähimetsissä samoilu.

Nautiskelijan mielestä ulkoilu itsessään on hyvinvoinnin perusta. He liikkuvat matalilla sykkeillä rennosti fiilistellen. Heitä on noin 20% luontoliikkujista ja mediaani-ikä on 49 vuotta. Heitä löytää pienemmiltä paikkakunnilta ja syrjäseuduilta ja he viettävät noin 19 tuntia viikosta ulkona.

Tämä ryhmä tunnetaan myös eräpirkkoina ja -jormina, joiden mielestä telttailu tai retkeily ei ole välineistä kiinni. Elektroniikka jää mieluummin kotiin, kun lähdetään metsään.

Nautiskelijat liikkuvat matalilla sykkeillä rennosti fiilistellen.

 

Sivustakatsoja – The Sideliner

Sivustakatsojat asuvat syrjäseuduilla ja pikkukaupungeissa ja heitä on luontoliikkujista on noin 12 %. Sivustakatsojat viettävät viikosta noin 13 tuntia ulkona. Heistä jopa 40% kokee, että eivät ole yhtä terveitä kuin muut ja heillä on usein ylipaino-ongelmia.

Heitä kiinnostaa luontoliikunta-aktiviteetit, mutta he eivät ole vielä aktiivisesti mukana. Ikää heillä on mediaanina 53 vuotta ja he kokevat monia esteitä mukaantulolle järjestettyihin luontoliikunta-aktiviteetteihin. Rohkaisua tarvitaan. Heille voisi olla hyvä ratkaisu vaikka meidän K18 Liikuntaleikkikoulu, jossa erilaiset liikkujat kohtaa.

“Luontoliikunta tuottaa merkittäviä hyötyjä terveydelle. Se tuottaa positiivisia tunteita ja lisää fyysistä ja mentaalista energiaa. ” Eva M. Selhub, M.D., and Alan C. Logan, N.D., authors of “Your Brain on Nature”

Sivustakatsojaa kiinnostaa luontoliikunta-aktiviteetit, mutta he eivät ole vielä aktiivisesti mukana.

 

“Ulkopuolinen itsetyytyväinen” – The Complacent

“Ulkopuolisia itsetyytyväisiä” on 14% aikuisväestöstä. Heitä ei kiinnosta luontoliikunta eikä heillä ole motivaatiota tähän. He viettävät ulkosalla vain 11 tuntia viikosta.

Osa ihmisistä pitää rakennettua ympäristöä parempana kuin metsää. Salilla ei viima tuiverra kasvoja eikä ole liukastumis- tai eksymisvaaraa. Ja ne punkit! Metsä voidaan kokea jopa pelottavana paikkana.

Tyypillistä luontoliikkujalle

  • Luonto antaa hyvää oloa
  • Kokee yhteydentunnetta maahan, puihin, vesiin ja ilmaan
  • Voit olla metsästäjä tai sitten et
  • Joet, järvet ja meri vetävät sinua puoleensa
  • Energisoidut kalastuksesta, melonnasta ja uinnista
  • Saat kicksit vaelluksista ja reppureissuilta (juoksuliivikin lasketaan!) 🙂
  • Jos voit valita tekemisesi vapaasti, menet mieluiten metsään
  • Saatat valita mieluummin seikkailun kuin tutun ja turvallisen
  • Saatat olla vähän introvertti

Lähde: Consumer Vue Forecasting report 2020

K18 Liikuntaleikkikoulu Oulussa ja Jyväskylässä yhdistää monenlaisia luontoliikkujia!
Trail Teamissa ja Ski Teamissa saa tavoitekeskeinen tai elämyshakuinen liikkuja uutta oppia, ideoita ja tukea harrastukseensa. Myös aloittelijat ovat tervetulleita mukaan!