Oma tili

PYÖRÄRETKEILY JA BIKEPACKING – XC-Masterit Keke ja Mika pyöräretkelle Järvi-Suomeen!

Pyöräretkeily on ympäristöystävällinen, helppo ja elämyksellinen tapa retkeillä ja liikkua eri paikoissa. Sopivan pyörän lisäksi tarvitset vain suunnitelman sekä jonkin verran varusteita riippuen siitä millainen retki on kyseessä. 

Suomi on pitkä ja monipuolinen pyörämatkailumaa, joka tarjoaa elämyksiä nautiskelijasta seikkailijaan. Lyhimmillään pyöräretkessä kyse voi olla simppelistä päiväretkestä lähiympäristöön, useamman päivän lähimatkailusta viikonlopun aikana aina pisimmillään jopa useiden viikkojen pyöräretkiin maailmalla.  

Valitse reitti oman mielenkiintosi mukaan.

RETKEILLÄ VOI MONELLA TAVALLA

Juuri tällä hetkellä omistamasi pyörä on luultavasti sopiva pyöräretkelle, kunhan se on ehjä. Tärkeää on, että teet suunnitelman ja päätät päivämatkojen pituudet oman pyörätyyppisi ja kuntosi mukaan. Peruspyörällä on helppo tehdä lyhyitä päiväretkiä, mutta useamman päivän retkelle kannattaa varata retkipyörä, gravel-, hybridi-, maasto- tai läskipyörä. Monet valmiista pyöräretkireiteistä kulkevat asfaltin lisäksi sorateillä, joten aivan kapearenkaiset maantiepyörät eivät sovi kaikille pyöräretkille.

Monet valmiista pyöräretkireiteistä kulkevat asfaltin lisäksi sorateillä, joten aivan kapearenkaiset maantiepyörät eivät sovi kaikille pyöräretkille.

Sopiva rauhallinen retkivauhti pienillä teillä on yleensä noin 10 km tunnissa. Nopeammalla pyörällä retkivarustuksessakin voi laskea pyöräilevänsä 15–20 km tunnin aikana reitistä ja omasta kunnosta riippuen. Vauhdikkaalla päiväretkellä nopeudet voivat kasvaa jopa 30km tunnissa ja sen yli. Päivämatkojen pituus onkin jokaisella retkeilijällä hyvin yksilöllistä. Pyöräretkellä on tarkoitus nauttia, joten kilometrien ja vauhdin sijaan kannattaa panostaa muihin asioihin. Tämän vuoksi kannattaa satsata varustuksen ohella myös reitin suunnitteluun esimerkiksi nähtävyyksien, luontokohteiden ja tauko- ja majoituspaikkojen suhteen. Hyvä on myös pitää huolta riittävästi ravitsemuksesta ja nesteytyksestä. Pidemmillä retkillä voit yöpyä helposti sisämajoituksessa paikallisissa majataloissa, hotelleissa tai mökeissä, tai halutessasi laavuissa, riippumatossa tai teltassa. 

Uuteen kaupunkiin tutustuminen pyöräillen on hyvä vaihtoehto.
Kaunista maisemaa “majoituksesta”.

MINNE PYÖRÄRETKELLE?

Päiväretkelle hyviä kohteita ovat esimerkiksi lähialueen nähtävyydet tai luontokohteet. Oulussa tälläisiä ovat muun muassa Koiteli tai Hailuoto. Muutamien päivien tai viikonlopun yli kestävät retket lähialueilla tai vaikkapa Turun saariston rengastiellä on helppo toteuttaa kevyellä varustuksella paikallisiin majoituspalveluihin tukeutuen. Pidemmille retkille tai ns. bikepacking reissuille usein pakataan mukaan enemmän tavaraa mukaanlukien oma majoite ja ruoanlaittovälineet. Nämä mahdollistavat erilaiset reittivalinnat toisinaan kauampana sivistyksestä ja rauhassa luonnon helmassa. 

BIKELAND

Bikeland www.bikeland.fi on Suomen pyörämatkailun koti. Kyseessä on Pyörämatkailukeskuksen tuottama palvelu, jonka tavoitteena on valjastaa Suomen potentiaali unelmien pyörämatkailumaana, vahvistaa kotimaista pyörämatkailualan osaamista ja ​lisätä Suomen tunnettavuutta pyörämatkailukohteena kotokedoilta kaukomaille. Palvelun pyörämatkailukartasta löydät violetilla erilaiset retkipyöräilyreitit, oranssilla pyörävaellusreitit, ruskealla maastopyöräreitit, vihreällä paikallisreitit ja sinisellä talvipolut. Reiteille löytyy paljon infoa mm. gpx-jälkien ja erilaisten suosituksien muodossa.

Juhannusviikolla XC-Party Masterit Mika Kankainen ja Keijo Vehkakoski lähtevät huikealle reissulle testaamaan Järvi-Suomeen sijoittuvan sorakierroksen osin Bikeland-palvelun pyörämatkailukarttaa hyväksikäyttäen: LINKKI SIVUSTOLLE.  Seuraa Mika ja Keken pyöräretkeä XC-Partyn ja Bikeland-palvelun somessa! Tai käy lukemassa retkestä tarkemmin XC-Partyn blogista Juhannuksen jälkeen!  

Seuraa Mika ja Keken pyöräretkeä XC-Partyn ja Bikeland-palvelun somessa!

Kutkuttavat reitinvalinnat tuovat mielenkiintoa polkemiseen.
Pyörämatkailu on mahtavaa ja sopii monelle!

Jutun kirjoittaja ja kuvien omistaja: Mika Kankainen