Kirjoittaja Bettina Wikström @bettinaaaw, hiihtovalmentaja
Miltä kuulostaisi laturetki pääsiäisen aikaan tai ihan vaan eräänä sunnuntaina? Laturetki on parasta mitä voit tehdä kevään herkullisimpien hiihtokelien aikaan. Nappaa eväät mukaan, laita aurinkorasvaa naamalle, aurinkolasit silmille ja suuntaa luontoon! Tässä blogitekstissä saat vinkkejä ja loistavia retkisuosituksia ympäri Suomen. Hyvin suunniteltu, valmisteltu ja totettu laturetki tuo sinulle upeita muistoja ja kokemuksia, yksin ja yhdessä. Parhaimmillaan saavutat hyvän olon ja voimaannut luonnon helmassa.
Laturetkelle voi lähteä kuka tahansa, sillä retken voi toteuttaa juuri sellaisena kuin itselleen tai porukalleen parhaimmalta tuntuu. Ryhdy siis haaveilemaan ja suunnittelemaan unelmiesi laturetkeä, koska pääsiäinen ja kevättalven parhaat retkikelit ovat saapuneet! Äläkä lannistu lumenpuutteesta omalla paikkakunnalla, vaan unelmoi suuremmin:
- Hyödynnä lähiluonto ja lähilatuverkostot.
- Panosta retkeen ja matkusta sinne, missä unelmiesi laturetki on toteutettavissa! Suosi julkisia kulkuneuvoja ja kimppakyytejä.
- Älä kompastu pieniin esteisiin ja rajoitteisiin retken toteuttamisessa, vaan tartu hetkeen oman unelmasi tai porukan yhteisen retkikokemuksen toteuttamiseksi!
Suunnittelu auttaa laturetken toteuttamisessa
Laturetkestä haaveillessasi, kannattaa tehdä tarkempaa suunnittelua, jolla varmistat hiihtonautinnon. Aloita suunnittelu pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
- Missä ja milloin voisin toteuttaa laturetken?
- Mikä voisi olla sopiva reitti laturetkelle kyseisessä kohteessa? Millainen on oma hiihtotaustasi? Mihin pystyn?
- Mitä vaatimuksia retkireitille on (esimerkiksi jos hiihdät vapaalla hiihtotyylillä, tarkista kulkeeko reitillä vapaan hiihtoon tarkoitettu baana)?
- Lähdenkö laturetkelle yksin, perheen kanssa, kumppanin kanssa, kaveriporukan vai retkiseuraa kaipaavan toisen luontoliikkujan kanssa? Milllainen on hiihtokaverin hiihtotaito- ja kunto?
- Miten pääsen kohteeseen?
- Kuinka pystyn suosimaan mahdollisimman ympäristöystävällistä retkeilyä?
- Kuinka kuljetan eväät ja paljonko niitä tarvitsee?
- Onko minun huomioitava jokin aikataulu?
Listaa mieluummin enemmän vastauksia, listaa siis myös kaikki “No eihän tämä nyt ole idea eikä mikään…”, “Tämä ei tule koskaan toteutumaan…”, “Eihän tässä ole mitään ideaa…” -ideat. Kirjaa ylös kaikki hulluimmatkin, sillä ne saattavat olla avaimia omien unelmiesi tomeraan tavoitteluun. Älä kuitenkaan tee suunnittelusta liian vaikeaa, vaan hyppää rohkeasti kohti tuntematonta – retkikohteesta tai reitistä ei tarvitse tietää kaikkea etukäteen. Kaikki ideat eivät synny toteutettaviksi, mutta toteutuskelposia ideoita on helpompi jatkojalostaa ja rikastuttaa tiedostamalla omat vekkuleimmatkin haaveet! Tee päätökset retkeen liittyvistä seikoista ja toteuta retki sopivan täydellisenä tai epätäydellisenä hetkenä.
Valmistaudu omien unelmiesi ja suunnitelmiesi mukaan
Päätösten jälkeen on aika valmistautua retkeen. Ensimmäisenä on hyvä valmistautua miettimällä keliolosuhteisiin sopivaa varustusta. Huolla tai huollata suksesi tarvittaessa, jotta hiihto sujuu mukavasti ja rennoin mielin. Suunnittele pukeutuminen niin, että hiihtäessä ei tulisi liian kova hiki tai päinvastoin liian kylmä. Hiihtäessä pysyy tyypillisesti lämpö yllä, joten pakkaa mieluummin ylimääräinen paita reppuun kuin pue liikaa päälle. Suhteuta oma pukeutuminen kuitenkin tarvittaessa koko retkiseurueen yhteiseen vauhtiin. Taukoja varten retkireppuun on hyvä pakata ainakin kuiva paita, villapaita tai takki ja kuivat hanskat. Tauoille ja hiihdon lomaan on myös tärkeää miettiä retkeen ja omiin mieltymyksiin sopivat eväät tai latukahvilavierailut. Laturetkille kannattaa valmistautua riittävin eväin, sillä ruuasta on miellyttävää nauttia luonnossa ja energiatasojen säilyessä retkeily on huomattavasti hauskempaa.
Retkelle valmistautumisen ei kuitenkaan tarvitse noudattaa tarkkoja kaavoja. Joskus laturetki saattaa syntyä ja toteutua hetken mielijohteesta, jolloin valmistautuminen tapahtuu nopeasti enempiä miettimättä. Yksi esimerkki tällaisesta retkestä on, kun saimme viime keväänä ystävieni kanssa Ylläksellä inspiraation lähteä katsomaan auringonlaskua Kukastunturin päälle. Aikaa ei ollut hukattavaksi, sillä auringonlaskuun ei ollut juurikaan enempää aikaa kuin meillä menisi hiihtää mökiltä Äkäslompolosta Kukaksen päälle. Laturetki onnistui täydellisesti ja tunturissa koetun auringonlaskun maaginen tunnelma voimaannuttaa ainakin itseäni vielä näin vuodenkin jälkeen. Missä sinä haluaisit käydä kokemassa auringonlaskun tai -nousun sukset jalassa?
Reitti-/retkikohdesuositukset
- Jyväskylä:
- Ladun majan latuverkosto
- Metsoreitti/maakuntaura
- Ladun majan 7 ja 20 km reitit (pelkkä perinteisen latu)
- Ruka:
- Valtavaara
- Tammisaari:
- Västerbyn latuverkoston pidemmät reitit (latuverkosto, jossa hiihdetään vuosittain Västerby långloppet)
- Ylläs:
- Kukastunturi
- Haavepalon näköalapaikka Iso Totovaaralla
- Kellostapulin kuru
- Pallas:
- Nammalakuru
- Keimiötunturin ja Sammaltunturin kierros
- Levi:
- Kätkänkierros
- Immeljärven jäälatu
- Oulu:
- Tervareitti
- Merenjääreitit
- Kivikkokangas-Loppulan ja Jäälin erämaaladut
- Syöte:
- Syötteen kierros
- Ahmavaaran kierros
- Pyhä-Luosto:
- Luosto-Pyhä latu (“yläreitti”)
- Jyväskylä: – lyhytkin retki on retki!
- Tuomiojärven yli Haukanniemen laavulle (n. 0,5-1km)
- Ampujien Maja-Karhujärven laavu (lyhyt retki n. 3km)
ps. Jätä blogin kommentteihin tai Facebookin XC-Partyn Klubiryhmään retkikaverin hakuilmoitus ja löydä retkiseuraa luontoliikkujien yhteisöstä.
Suuntaa omalle unelmaretkelle voimaantumaan ja luomaan muistoja luonnon helmassa!
– Bettina