Oma tili

TOP 3 vinkit rullahiihdon aloittamiseen

🔥Boom!👊 Kevät ja rullahiihtokelit ovat pian täällä! Joko olet käynyt? Ai että sitä intoa ja tunnetta, kun pääsee jälleen mallailemaan hiihtoliikkeitä rullasuksilla. Minulta kysellään paljon vinkkejä rullahiihtoon ja ajattelin jakaa nyt tärkeimmät tärpit kevääseen ja rullahiihdon aloittamiseen.

Rullasuksilla on mukavaa mallailla hiihtoliikkeitä jämerällä alustalla. Siinä tuntee etenevänsä kuin ilmaiseksi, kun alusta ei petä alta tai sauvat eivät uppoa lumeen vaan työntö lähtee heti voimakkaasti. Monelle kuntoilijalle rullahiihto on mieleinen laji.

🌿 Käy tarkistamassa rullabaanat ensin pyöräillen, jalkaisin tai jotenkin muuten ennen kuin hyppäät suin päin rullilla reiteille. Routavauriot, yllättävät railot, hiekoituskasat tai uunituore tietyömaa eivät ole mukavia yllätyksiä rullahiihtäjälle. (Nimimerkki kokemusta on).

🌿 Aloita tasamaalla. Mallaile tekniikkaa ja tunnustele välineitä. ”Ahaa tältä tämä tasapaino tuntuu!”, ”Rullat ovat kuluneet enemmän toiselta puolen – vaihdanpa ne toisiin jalkoihin jo nyt”. Siirry alamäkiin vasta kun olet saanut tasapainon ja jarruttamisen haltuun. (Tiedäthän, että rullissa ei ole jarruja, mutta jarruttaminen on aivan mahdollista). 

🌿 Käy rullahiihtokurssilla. Jo yhdellä kerralla voit saada tietoa ja oppia niin, että pärjäät koko kesän. Suosittelen itse aina 2-3 tekniikkatuntia kesään – näillä ovat oppilaani saaneet hyvät eväät jatkoon. Täältä pääset tunneillemme: https://xcparty.fi/tuote/yksilovalmennustunti/

Usein rullahiihtäjät joutuvat valitettavasti hiihtämään autotien reunaa löytääkseen maastonvaihtelua, kunnollista asfalttia ja riittävän pitkiä lenkkejä. Autotien reunassa on huomioitava turvallisuus erityisen hyvin. Suosittelen valitsemaan hiljaisia teitä.
Onneksi myös mukavia ja riittävän kuormittavia kevyen liikenteen väyliä löytyy! Tässä olen Ylläksen nousun päällä mahtavan ylämäkitreenin jälkeen. En kiellä etteikö alamäkeen laskeminen (autotien reunassa) olisi ollut hurjaa – nopeudet huitelivat siinä 50-60km/h paikkeilla. Tasapainon tuli siis olla kunnossa.

Jyväskylän seudun parhaat ja helpot rullahiihtobaanat

Tein Instagramissa tililläni @idameril aikoinaan kyselyä Jyväskylän parhaista aloittelijoillekin sopivista rullahiihtopaikoista. Sain useita vastauksia ja hyvä niin – kokemuksia on nimittäin erilaisia ja itse hiihdän aika vaativissa maastoissa (mm. Saarenmaantiellä, Laajavuoren nousussa, Keljon markettien nousuissa ja Ronsuntaipaleentiellä.) Toki opetan paljon aloittelijoita ja tiedän itse näitä helpompia maastoja suositella myös. Huom. aloita reiteillä alussa antamieni ohjeiden mukaan ja tarkista teiden kunto ennen rullahiihtolenkkejä – siinä sinulle onkin mahtava viikonlopun pitkä lenkki, kun käyt pyörällä hujauttamassa lenkit läpi.

Helpot pyörätiet rullahiihtoon Jyväskylässä

  • Palokkajärven rantatie -> Aloitin tällä itse lapsena rullahiihdot.
  • Palokkajärven toinen puoli eli Palokasta terveysaseman ohi Biltemalle menevä tie edestakaisin.
  • Saarijärventie mm. Keski-Palokan koululta Taulumäen kirkolle ja takaisin, tai Palokkajärven rantaa etelään ja Saarijärventietä takaisin.
  • Puuppola! Lemppari! Uusi asfaltti ja ihanat peltomaisemat. Lähtö esim. Keski-Palokan koululta, kääntyminen Puuppolassa ja takaisin noin 1h-1:30h lenkki.
  • Tikkakoski-Venhiä pyörätie on helppo ja turvallisen tasainen.
  • Killerin suora
  • Laajavuoren suora, sillä tavalla ettei laske hotellin laskua alas vaan kääntyy ennen isoa laskua.

Jätä kommenteissa omat lempparireittisi ja reitin tasokuvaus paikkakunnasta riippumatta!

Rullasuksia on moneen lähtöön ja eri tyyleille erilaisia.

Kypärä on rullahiihtäjän vakiovaruste. Lasit suojaavat auringon lisäksi hiekan ja kivien lentämiseltä silmiin. Rullahiihtokisoissa on lasienkäyttöpakko, ja sillä halutaan suojella hiihtäjien silmiä kaverin sauvanpiikeiltä (jos hiihtäessä vahingossa huitaisee sauvalla korkealle).

Tervemenoa rullahiihtämään ja tervetuloa oppiini! Voit laittaa meille viestiä osoitteessa info@xcparty.fi

T. Ida Meriläinen @idameril😊